دول دول سنگ

ساخت وبلاگ

دول دول سنگ یا ldquo;سنگ دول دولrdquo; سنگی است که شبیه کله قند با هیبت یک اسب بوده و معمولا در مسیرهای مال روی قدیمی قرار می گرفته است.
ساختار این سنگ به صورت برجی کوتاه بوده که حداکثر تا ارتفاع دو متر هم دیده شده است و معمولا از سنگ و ملات ساروج مستحکم ساخته می شد و رنگ آن نیز، معمولا سفید یا شیری رنگ بوده و با دیگر سنگهای آن منطقه ، تفاوت داشته است. معمولا در بالای این سنگ، آثاری همچون صم اسب، حکاکی می نموده اند که البته گاهی به غیر از صم اسب. از نشانه های دیگری مانند جوغان یا نعل اسب نیز بهره می گرفتند. این قبیل آثار و نشانه ، در زمان ساسانیان رواج زیادی داشته و از آن، در مسیر یابی راههای مال رو ، استفاده میکردند تا در مسیر مال رو قدیم، کسی گم نشود .
جوغن سنگ حکاکی شده شبیه دول دول در گنج یابی و دفینه یابی
ولی در این آثار نیز دفینه ای مستتر می نمودند تا در صورت لزوم از آن برای مقاصد دولتی استفاده نمایند. لذا معمولا دفینه آن را در داخل خود سنگ قرار می دادند و شکم یا پهلوی دول دول سنگ را، به صورت برجسته در می آوردند و دفینه را در داخل همان قسمت قرار می دادند به قسمی که گویی سنگ، حامله است. در بعضی از این سنگها، یک پله یا سه پله هم طراحی می نمودند و روی پله نیز آثار جای صم اسب را، حجاری می کرده اند که در حالت یک پله، دفینه در زیر همان پله بوده و در حالت سه پله دفینه در پله وسطی (دومی) می باشد که در نوع آخر، اگر سه پله بصورت سه تخته سنگ بر روی هم باشند، آنرا سنگ سه سوار هم می گویند که این پله و پله ها معمولا برای استفاده شاه و حاکم و اشراف زادگان تعبیه می گشت تا در صورت لزوم، برای سوار شدن مجدد بر اسب و مرکب خویش، از آن سود ببرند.
باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که این نوع سنگ ها بعد ها و در دوران پس از اسلام، دول دول سنگ نام گرفته است تا توسط مردم ، تخریب و مورد دستبرد واقع نگردد! حتی در بسیاری از نقاط ، سنگهایی که دارای برآمدگی (سنگ حامله) بودند آنها را مقدس شمرده تا آنجا که زنان نازا برای گرفتن حاجت و حامله شدن به زیارت آن می رفته اند و خود را به سنگ می مالیدند تا شاید حامله شوند.

رموز گنج یابی و باستان شناسی...
ما را در سایت رموز گنج یابی و باستان شناسی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 1iranikan17 بازدید : 927 تاريخ : يکشنبه 20 اسفند 1396 ساعت: 0:43